Logotype
Logotype
Logga Swerock

Bergtäkt Fröland

Information till allmänheten angående sevesoverksamheten Fröland bergtäkt.

Varför denna information?

En upplysning att verksamheten omfattas av lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Eftersom mängden sprängmedel, som används vid ett och samma tillfälle, kan överstiga
10 ton omfattas verksamheten av lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och
begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Lokalisering

Frölandsvägen 40
451 76 Uddevalla

Kort beskrivning av verksamheten

Täktverksamhet har bedrivits på platsen sedan 1970-talet. Berget lämpar sig för kvalificerade ändamål och materialet som produceras i täkten används i stor utsträckning till betongtillverkning. Verksamheten omfattar arbetsmomenten avbaning, borrning, sprängning, krossning, siktning, lagring, samt transport av material till kund. Uttransport av material från täkten sker med lastbil och till viss del även med båt.

Vid sprängarbetet besiktigas berget som ska losshållas av borr- och sprängpersonal. Utefter resultatet av besiktningen planeras sprängningen. Hänsyn till påverkan av omgivningen till följd av vibrationer, luftstötvågor och kastrisker tas. Losshållning av berget sker genom intervallsprängning. Mängden berg som losshålles vid ett sprängtillfälle är i genomsnitt 35 000 ton. Antalet sprängtillfällen vid normal årsproduktion är ca 5-10 st per år.

Vid anläggningen används pumpbart emulsionssprängämne, patronerat sprängämne och sprängkapslar. Inget sprängämne förvaras i täkten, utan de olika delkomponenterna anländer till täkten samma dag som sprängning sker. Sprängoch tändmedel hanteras enligt gällande föreskrifter från MSB. Sprängämnet tillverkas i lastbilen och pumpas via slang ner i borrhålet. 

Sprängämnen och oxiderande ämnen

Trivialnamnen eller, när det gäller farliga ämnen som omfattas av del 1 i bilaga 1, de generiska benämningarna eller faroklassificeringarna för de relevanta farliga ämnen som förekommer vid verksamheten och som kan orsaka en allvarlig kemikalieolycka, med uppgifter om deras viktigaste farliga egenskaper i enkla ordalag.

I tabellen nedan finns en sammanställning av de farliga ämnen som omfattas av del 1 bilaga 1 och klassning av dessa. Produktnamnen som angetts är vad som används idag, det är möjligt att motsvarande produkter men av ett annat fabrikat nyttjas vid sprängning i täkten.

Farligt ämne

Faroklass CLP

Farokod CLP

Farokategori

Maxmängd (ton)

Fordyn/Ergodyn

Expl 1.1

H201

Explosivt

3

RC7192 Emulsionmatris, ANE

Ox. Gas 1

H272

Oxidering

20

BP Booster

Expl. 1.1

H201

Explosivt

0,25

Nitronel MS, Nitronel QS

Expl. 1.1

H201

Explosivt

0,002


Den främsta farliga egenskapen hos samtliga ämnena är att de är explosiva. De kan vid höga temperaturer och fel hantering också vara brandfarliga. Vid intag eller hudkontakt med produkterna kan de även vara toxiska.

Hur varnas du och vad ska du göra?

Allmän information om hur den berörda allmänheten kommer att varnas tillsammans med adekvat information om hur man lämpligen bör agera om en allvarlig kemikalieolycka inträffar eller vägledning om var sådan information finns att tillgå i elektronisk form.

Vid kemikalieolycka eller annan allvarlig olycka larmas räddningstjänsten och samverkan sker med andra samverkansaktörer såsom ambulans, polis, kommun och Länsstyrelsen. Om olyckan är så pass allvarlig att boende i närheten bedöms påverkas kommer utomhuslarmet ”Viktigt Meddelande till Allmänheten” (VMA) initieras av räddningstjänsten.

Detta kan behöva ske vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Allmänheten kan uppmärksammas om VMA på flera sätt:

  • Genom varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) som ljuder med en sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad under minst två minuter.
  • Varning via radio och tv.
  • Varning genom ett talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
  • Varning genom ett sms-meddelande till mobiler som är adressregistrerade i det drabbade området. VMA via SMS är en kompletterande tjänst. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.
  • Varning genom ett sms-meddelande till mobiler som befinner sig i området. Detta sker genom positionering av mobiltelefoner. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas.

Hur man ska agera vid VMA?

När du hör signalen eller mottar varningen via telefon ska du:

  • Läsa och följa instruktionerna noga
  • Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.
  • På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

För information vid ett VMA, ring ej nödnumret 112, ring i stället informationsnumret 113 13 eller följ information på www.krisinformation.se.

Signalen ”Faran Över” signaleras med en 30–40 sekunder lång signal.

Vid allvarlig kemikalieolycka uppmanas i stället boende i närheten att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på radio för vidare information.

Tillsyn av verksamheten

Datum för senaste tillsynsbesök eller hänvisning till var sådan information finns att tillgå i elektronisk form, samt upplysningar om var det går att på begäran få mer ingående uppgifter om tillsynen eller den berörda tillsynsplanen.

Tillsyn enligt lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor görs av Räddningstjänsten i kommunen, tidigare var det länsstyrelsen. Tillsyns gjordes 2020-09-17. Information rörande tillsyn av verksamheten enligt Sevesolagstiftningen kan antingen erhållas av Räddningstjänsten i kommunen eller via kontaktperson för täkten.

Information och kontaktuppgifter

Verksamhetsutövare

Swerock AB

Organisationsnummer

556081-3031

Anläggningsnamn

Frölandskrossen

Kontaktperson



Jerker Carlström

Tel: 0725-33 36 63

E-post: jerker.carlstrom@swerock.se