Logotype MittBohuslän

Upprop med anledning av en förlorad medarbetare och vän.

Den 26 april 2016 inträffade en trafikolycka på E6 utanför Munkedal.
Vid räddningsarbetet forcerades avspärrningar av en större personbil i motorvägshastighet vilket resulterade i att en tjänsteman i den kommunala räddningsstyrkan påkördes inne i arbetsområdet.

Kraften och hastigheten i påkörningsmomentet medförde att brandmannen omedelbart omkom.
Olyckan medförde ett trauma för organisationen, familjen och många berörda. Detta kan nog med enkelhet förstås.
Det som sedan utspann sig och är grunden till detta resonemang är den påföljd, av att med ouppmärksamhet och vårdslöshet bringa en räddningsarbetare ur livet och inte erhålla en tydlig markering från samhällets sida.
De rättsvårdande instanserna bedömer naturligtvis utifrån den juridiska grunden. Detta upprop riktar sig av den anledningen till lagstiftande församling.

Den folkliga uppfattningen, och den tilltagande problematiken vid arbete på väg, ger en lika folklig och inomprofessionell uppfattning att påföljd och straffsats inte är i paritet med effekterna man åstadkommer.

Om det inte ska uppfattas som att det är acceptabelt att förorsaka de som har sitt arbete på väg eller blåljuspersonal allvarlig skada eller dödsfall vid räddningsarbete måste någonting göras. Att det skulle vara legitimt att döda en medmänniska under tjänsteutövning, bara för att man sitter i ett fordon är väldigt svårt att förhålla sig till.

Med denna skrivelse avses att ett ärende öppnas och att det startar ett arbete med inriktning på en tydlighet från samhället, att det inte är acceptabelt att skada och döda personal som arbetar på väg under några omständigheter. Uppfattningen är alltså att lagstiftningen måste ses över samt straffet höjas så ansvarstagandet och konsekvenstänket stärks.
Hjärtligt tack för att Du ställer upp för oss alla genom att dela och skriva på med Ditt namn. #ViÄrDu

https://www.skrivunder.com/viardu

#ViÄrDu