Logotype

Ljungskiles nya brandstation

Eter sex års planering är den äntligen klar, Ljungskiles nya brandstation. Det är det tidigare reningsverket vid Vällbergsvägen som omvandlats till ny brandstation. Den gamla brandstationen har varit inhyst i en f d båthall i Aröds industriområde. Det var meningen som ett provisorium men blev brandstation i över fyrtio år.

Den nya brandstationen är byggd efter konceptet ”friska brandmän” vilket innebär att all utrustning som använts som kan vara kontaminerad lämnas i ett förråd på gården och transporteras till Uddevalla. Där rengörs de och kommer sedan tillbaka rent. De finns ren utrustning i förråd att komplettera med så vi alltid är beredda att rycka ut.

Lokalerna i själva brandstationen är totalrenoverade, de finns två vagnhallsplatser för tunga fordon med möjlighet att tvätta fordonen inomhus. Omklädningsrum för utryckningskläder och omklädning med dusch och bastu med s k omklädningsbås. Det finns en ljus och fin lektionssal med styrkeledarkontor samt ett kök. På del av stationen finns en andra våning som används som motionslokal med utrustning för fysisk träning.

En positiv effekt av att vi nu tar den nya stationen i bruk är att inryckningstiden för våra brandmän blir över en minut kortare då den övervägande delen av personalen bor i tätorten och behöver inte åka ”ända” ut till Aröd vid inryckning. Den här minuten är viktig då brandmännen har fem minuter på sig till brandstationen och varje minut är viktig när det brinner. Detta kommer att innebära att vi kommer att korta ner insatstiden med ett par minuter för de flesta insatser då de flesta händelser sker närmare tätorten.

Invigning av Ljungskile nya brandstation