Logotype
Logotype

Krisberedskap

Måndagen den 26 september startar krisberedskapsveckan som är en årlig informationskampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB.) Årets tema är mat och syftet med kampanjen är att öka vår motståndskraft inför samhällskriser.

Läs mer på msb.se/egenberedskap

Därför är mat årets tema

Det finns flera anledningar till att MSB väljer att fokusera på mat under årets krisberedskapsvecka:

  • Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap.
  • Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar.
  • Människor tar gärna till sig tips om matvaror och vad som är bra att ha i en ”krislåda”.
  • Att grannar har hjälpts åt med matinköp under pandemin bygger motståndskraft för framtida kriser.
  • Att få samlas kring måltider är extra uppskattat just nu efter långvarig fysisk distans.

Vad ska man tänka på när det gäller mat och beredskap?

Att man ska göra det man kan enligt de möjligheter man har. Sju dagars hemberedskap och mat är bättre än inget, men fjorton dagar är dubbelt så bra. Sen behöver man inte göra allt med en gång, utan bygg upp och fyll på löpande.

Enkla tips är att det ska vara bra mat med lång hållbarhet. Sen bör det vara mat som går att äta direkt ”ur burk” och som man kan tillaga utan el. På MSB:s webbplats finns massa bra tips på hur man kan förbereda sig:

Tips på mer information

Tips på bra länkar med mer information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: